Cikkeim

Tavaszi fáradtság vagy tél végi depresszió?

2019.01.22.

Közeledik a tavasz, egyre hosszabbak a nappalok, egyre többet süt a nap, és mégis sokan egyre fáradtabbnak érzik magukat. Mi lehet ennek a magyarázata? Nevezhető-e ez az állapot teljesen helyénvaló, tél végi állapotnak, vagy talán – testi vagy lelki – betegség jele?

tovább

Lehet egy élménnyel több? – Életmódváltás élvezettel

2019.01.22.

Minden ember szereti, ha megszokott, állandó környezet veszi körül. A kiszámíthatóság a biztonság érzetét adja. Megnyugvást ad, ha tudjuk, hogyan alakul munkaidő beosztásunk, milyen aznapi munkahelyi feladatok várnak ránk, tudjuk, mire számíthatunk a megszokott közeli szupermarketben, örömmel találkozunk megszokott szomszédainkkal, ismerőseinkkel. A megszokottság a biztonság érzetén túl engedi, hogy szervezetünk, elménk energiatakarékos üzemmódban működjék.

tovább

Táplálkozással a pszichés egészségért – Étkezéssel javítható a lelkiállapot?

2019.01.22.

A tél vége után, bár már megérkezett a tavasz, még mindig előfordulhat, hogy fáradtabbak, lehangoltabbak vagyunk. Hiányzik a kellő élettempó, a motiváció -, annak ellenére, hogy egyre világosabbak a nappalok, és egyre többet süt a nap.

tovább

Pszichoszomatika: lélek és test egységben

2019.01.22.

A test egészségének összefüggése a lélek egészségével már az ókorban ismert volt, de a későbbi évszázadokban feledésbe merült. Az újkori orvoslásban - a XX.század közepén a magyar születésű Franz Alexander pszichoanalitikus és belgyógyász munkássága révén – pszichoszomatikus orvoslás megjelöléssel került ismét a tudományos érdeklődés fényébe.

tovább

Új kutatási terület: gyulladásos folyamatok állnak a pszichés problémák hátterében?

2019.01.22.

Az elmúlt 50 évben – de különösen kiemelten módon az utóbbi 20 évben – igen jelentős fejlődésen ment keresztül az agykutatás. Ezek szerint az agy működésében meghatározó szereppel bírnak egyes agyi hormonok ún. neurotranszmitterek. Kiderült, hogy a hangulat- (és gondolkodási) zavarok hátterében olyan jelentős ún. monoaminoknak van jelentősége, mint a szerotonin, a dopamin és a noradrenalin.

tovább

Kevéssé ismert kórkép: Krónikus Fáradtság Szindróma

2019.01.22.

A krónikus fáradtság szindróma (CFS – Chronic Fatigue Syndrome) a mindennapi klinikumban kevéssé ismert és diagnosztizált kórkép. Bár meghatározott diagnosztikus kritériumai vannak, a tartós fáradtságot panaszoló betegeknél mégsem szokott diagnosztizálásra kerülni.

tovább

Mit jelent egészségtudatosan élni 60 év felett?

2019.01.22.

Annak ellenére, hogy az életkörülmények javulása és az orvostudomány fejlődése révén az idősödés lényegesen kitolódott, és bizonyos, életkorral járó változások a későbbi életszakaszokban jelennek meg, az 50., még inkább a 60. életév betöltése mindkét nem számára választóvonalat jelent a felfelé ívelő ifjúkor, a fiatalság és az Élet egy újabb kapuja között.

tovább

A depresszió tünetei

2019.01.22.

Ugye ez nem depresszió?

A depresszió diagnosztikus kritériumai (DSM 5).

tovább

Az antibiotikumok okozta depresszió

2019.01.22.

A hangulatzavarok – súlyos esetben a depresszió – kialakulásában számtalan tényező játszhat szerepet. Általánosan ismert , és sajnos a mindennapokban tapasztalt tény, hogy a tartós lelki teher, a krónikus stressz eleinte csak szorongást és alvászavart okoz, majd enyhébb-súlyosabb hangulatzavar, depresszió kiváltója lehet.

tovább

Az álmatlanság holisztikus szemlélete

2019.01.22.

„Az alvás a test állapotának tükre” – Galenus, De Dignotione ex Insomnis Libellis

tovább

Kapcsolat

GYŐR
Bajcsy-Zsilinszky út 53-55.
9022

Rendelési idő: kedd-csütörtök 16.00-19.00

Előzetes telefon bejelentkezés: +36/20/561-86-43

Google Térkép

Dr. Radics Judit személyes weblapja