Kapcsolat

GYŐR
Bajcsy-Zsilinszky út 53-55.
9022

Rendelési idő: kedd-csütörtök 16.00-19.00

Előzetes telefon bejelentkezés: +36/20/561-86-43

Google Térkép

Dr. Radics Judit személyes weblapja

A depresszió tünetei

2019.01.22.

Ugye ez nem depresszió?

A depresszió diagnosztikus kritériumai (DSM 5).

1.Depressziós hangulata nap legnagyobb részében (2 héten keresztül fennállóan)

2. Az érdeklődés és az örömképesség jelentős lecsökkenése

3.Étvágycsökkenés és fogyás vagy épp ellenkezőleg, étvágynövekedés és hízás

4. Álmatlanság jelentkezése vagy ellenkezőleg, megnövekedett alvásigény

5. Fáradtság vagy energiahiány

6. Csökkent szellemi teljesítmény és koncentrációzavar

7. Halállal, esetleg öngyilkossággal is foglalkozó gondolatok megjelenése.

 

Sokak számára ijesztő, amikor orvoshoz fordulva a „depresszió” diagnózist kapják panaszaikra, tüneteikre. Ezért fontos tisztázni, mikor is kerül sor  – szakmai szempontból – a depresszió diagnózisának felállítására.

Elsőként is hangsúlyozni kell, hogy a rosszkedv, rossz hangulat és a depresszió két különböző állapot. Rosszkedve, vagy rossz hangulata bárkinek, bármikor lehet. Ilyenkor pillanatnyi, általában adott eseményhez kötőtő, valamilyen nemkívánatos helyzettel összefüggésben jelentkező kellemetlen érzésről van szó, mely általában rövidebb ideig érezhető. Ugyan kellemetlen, kinzó érzés lehet, és karaktertől függően tart hosszabb-rövidebb ideig -, mégis hangsúlyozandó múló volta, és a negatív életeseménnyel való összefüggése. Előfordulhat, hogy rossz hangulat kézzel fogható oka nem is szembeötlő, csak egyszerűen rosszul indul a nap -, emögött azonban lehet időjárási front vagy egy előző esti megterhelő vacsora, vagy nagyobb mennyiségű alkohol fogyasztása. Van is erre kifejezés a mindennapokban : „Bal lábbal kelt fel”.

Abban az esetben, ha a rosszkedv tartósan elhúzódik, már több,  mint 2 hete fennáll, és már egyéb jelenségekkel is szövődik – mint például az életöröm, az érdeklődés elvesztése, ok nélküli sírás, tartós fáradtság-érzés, a koncentráció zavara, döntési nehézség, akkor már többről van szó. Amennyiben étvágytalanság és ennek nyomán fogyás, vagy méginkább alvászavar (leggyakrabban az éjszaka átalvásának a zavara és egyre markánsabb kialvatlanság) is jelentkezik, úgy abban az esetben felvetődik, hogy depresszió alakult ki. A fenti panaszok és tünetek megjelenése nemritkán elhúzódó lelki (és testi) megterhelés következménye -, a krónikus stressz végkifejlete. Tehát a krónikus stressz és a depresszió tünetei egymással rokon jelenségek, átfedik egymás, és biológiai hátterük is gyakorlatilag azonos. Ílymódon gyakran tapasztalható, hogy a depresszió kifejlődését halmozott negatív életesemények, akár tragédiák, de sikertelenségek, veszteségek sorozata előzi meg /tartósan terhelő munkahelyi közeg, szeretett hozzátartozók elvesztése, gyakori, kevéssé tervezett, újabb és újabb alkalmazkodást igénylő változások a mindennapi életben/, de az őszi-téli időszakban arra hajlamos egyéneknél spontán és rendszeresen – évről-évre visszatérően – jelenik meg.

Mivel számtalan testi betegség – például a vérszegénység, folsav hiány, pajzsmirigyműködés zavar, a női nemi hormonok egyensúlyának felborulása, vagy a tesztoszteron-szint lecsökkenése – is a depresszióhoz hasonló panaszok megjelenésével járhat, így feltétlenül fontos a teljeskörű testi kivizsgálás a diagnózis kimondása előtt. Ha pedig igazolódik a depressziós hangulatzavar, úgy indokolt szakemberhez fordulni minél gyorsabb megszűntetése érdekében.

vissza